Tik Tik yapin, aklinizda soru kalmasin...

7 Nisan 2009 Salı

Ankebut suresi


Bir onceki postta bir ayakkabi modeli vermistim. Ve tasarimcilar ayakkabinin icine tarantula koymuslar. Bir iki gun sonra aklima Ankebut Suresi geldi. Daha onceleri tefsirini etkilenerek okumustum. Boylelikle birdaha okumaya nail oldum.

Ankebut'un turkce kelimesi orumcektir. Orumcek agini inceledigimde hep agzim acik kalmistir. Cok ilginc bir yaratik. Tasarimda bir orumcekle yarismaya girilmez... :))

Sure'nin meal ve tefsirini okumadan once bu sefer ana fikrine once deginmek istedim. Ki oyle yaptim ve sonra devam ettim...

Ana fikrinden alacagimiz harika gucler var. Sizi bilemiyorum ama ben muthis enerji aldim, kendimce.

Tefhimu'l Kuran adli eserde su sekilde aciklama yapilmis (kisaca ozet):

"Sure ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulduğunda, nüzul zamanının müslümanların Mekke'de en şiddetli işkenceye maruz kaldıkları dönem olduğu görülür. Kafirler, İslâm'a tamamen karşı çıkıyor ve yeni dine girenler en şiddetli baskılara maruz bırakılıyorlardı. Allah, samimi müslümanları cesaretlendirmek, güçlendirmek ve iman zayıflığı gösterenleri utandırmak için bu sureyi indirdiğinde şartlar böyleydi. Bunun yanısıra Mekkeli müşrikler, her çağdaki Hak düşmanlarının uğradığı akibeti kendi kendilerine davet etmemeleri için uyarılmaktadırlar.

.........................................

Bu surede değinilen kıssalar da çoğunlukla şu aynı noktayı vurgulamaktadır. "Onlar büyük zorluklar çektiler ve uzun yıllar boyunca eziyete uğradılar. En sonunda Allah'ın yardımına mazhar oldular. Bu nedenle cesur ol: Allah'ın yardımı mutlaka gelecektir. Fakat bir deneme ve sıkıntı dönemi yaşanmalıdır." Müslümanlara öğretilen bu dersin yanısıra kafirler de şöyle uyarılmaktadır: "Eğer şimdi Allah tarafından hemen cezalandırılmıyorsanız, hiçbir zaman cezalandırılmayacağınız gibi bir zehaba kapılmamalısınız. Helak olmuş eski ümmetlerin izleri gözlerinizin önündedir. Bakın onlar nasıl bir akibete uğramışlar ve Allah peygamberlerine nasıl yardım etmiş."
Daha sonra müslümanlara şöyle bir talimat verilmektedir: "Eğer işkenceler dayanamacağınız hale geldiyse, imanınızı terketmek yerine memleketinizi terkedin. Allah'ın arzı geniştir; rahatça Allah'a ibadet edebileceğiniz yeni bir yer bulun."
Bütün bunların yanısıra kafirler de İslâm'ı anlamaya teşvik edilmektedirler. Tevhid ve ahiret ile ilgili güçlü deliller öne sürülmekte, şirk reddedilmekte ve onların dikkatleri evrendeki çeşitli ayetlere çekilerek, tüm bu ayetlerin peygamberin onlara sunduğu öğretiyi teyit ettiği söylenmektedir."


Medinem.

10 yorum:

havvanur dedi ki...

rabbim hiç birşeyi boşuna yaratmamıştır hikmetinden sual olunmaz sevgiler

GeCe dedi ki...

sağol yazın için Allah bu dünyada sıkıntı verip test eder ama her zamanda böyle olmayabilir öbür dünyaya da bırakabilir
başımıza gelen sıkıntının bir uyarı ve olgunlaştırıcı bir süreç olduğunu hatırlamak sıkıntıyı kolayca atlatmamıza yardım edecektir

♥ŞANSLI♥ dedi ki...

Biz sıkıntımı yaşıyoruz.Neler yaşamışlar,ne sınavlardan geçmişler.ALLAH razı olsun.ALLAH bize başaramıyacağımız sınavlar vermersin.Çünkü bizler aciz insanlarız.Medinem sana bayılıyorum paylaşımın çok hoş.
ALLAH razı olsun canım

zehra dedi ki...

rabbim herseyin hikmetini sırrını bilir bizim goremediğimiz gorupde anlamadıgımız ne hıkmetler var ...
ayrıca guzel yazı ıcın allah razı olsun

hazal dedi ki...

yazı çok güzeldi.dini yazılar içeren blogları çok seviyorum.paylaşım için teşekkürler

kubra zeynep kara dedi ki...

örümcek çok ilginç bir hayvan,hira mağarasında resulullah'ı müşriklerden korumak için mağaranın ağzına ağlarını örmüştü.
bu hikayeyi annemin anlatışından bu yana bir mübarek hayvan diye bakarım.
biz örümcekleri kardeş bile edinmiştik çocukken:)

Zehra Fındıklı dedi ki...

Nasıl bakarsan öyle görürsün o bakışdan ne güzel şeyler akla gelmiş maşallah...

susamcorekotu dedi ki...

içinde dinsizlerin işlerini örümcek ağına benzeten ayetler bulunan bu sureyi indiren RABBİMİZE hamdolsun sevgilerimle

dogada.blogspot.ru dedi ki...

RABBİM NEYLERSE GÜZEL EYLER HER YARATTIĞINDA BİR HİKMET VARDIR MUTLAKA ÇOK GÜZEL ANLATMIŞSIN VERDİĞİN BİLGİLER İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER CANIM

Damak Tadı dedi ki...

Verdiğin bilgiler için gönülden teşekkürler..Allahıma binlerce kere şükürler olsun..Sağol Medinem..