Tik Tik yapin, aklinizda soru kalmasin...

30 Eylül 2009 Çarşamba

Ogrencilerle sinifta baglanti teknigi: Romali bros



Baglantilar...
Teknoloji konularin onemlilerinden birtanesi baglantidir. Bir kac seyi nasil saglam olacak sekilde baglanti yaparsin?... Konuyu ogrencilerle isleyebilmek icin Roma pini cok yerinde bir ornek olacaktir. Bu pin Romalilar tarafindan aksesuar (yaka, ceket susu) veya dugme, fermuar gibi gerekli seylerde kullanilmistir. Bu tur pinler Viking doneminden Ortacag'a kadar gorulmustur. Halandir kazi calismalarinda bunlardan bulunur.
Malzeme olarak gumus, demir ve bronz kullanilarak kuyumcular tarafindan yapilmistir.

Konuya giriste sunlar ele alinir:
Teknik derslerinde deneysel giris cok onemlidir...
Elimizde giysileri ve ayakkabilari baglamak icin neler kullaniyoruz? Aksesuarlar nelerden olusuyor? Eski donemlerde simdiki olan malzemeler yoktu. Pekala ne kullaniyorlardi ve nasil yapiliyordu? Gereken malzemeler nelerdi? Bizim de yapabilmemiz icin neye dikkat etmemiz gerekiyor? Baglanti olarak neler kullanilmis, kopmamasi icin ne gibi kivrimlar goruluyor? vs.... gibi soru tipleri ile once ogrencilerin dikkatini cekerek birkac deney yapmalari istenilir.

Deneyde ogrencilere 7 cm ile 11 cm uzunlugunda metal cubuk verilir ve bunlarin birbirine baglanmasi istenilir (grub calismasi: her gruba bir deney yapabilecek kadar malzeme verilir). Ogretmen rehber konumunda olur ve yonlendirir. Asil aciklamayi geilsme bolumune saklar. Ogrenciler neler cikartabiliyor veya ne gibi cozumlerle gelebilirler diye motive eder.
Gelisme:







Deneyler incelenir ve sonra ogretmen Roma pini ogrencilere gostererek nasil yapildigini tarif eder. Baglanti kismini tarif ederek gorsel olarak pekistirir.

Sonuc: Ogrenciler ogrendikleri teknigi elindeki malzemelerle uygular ve sonucta istedigi gibi kullanabilecekleri bir pine sahip olurlar...:)
gorsel kaynak
Ek: Bu pini bros haline getirerek anneler gunu icin harika bir hediye olabilir. Boncuk dizimi ile tasarlanarak guzellestirilir.
MEDINEM

4 yorum:

cansudere dedi ki...

çok güzel bir fikir canım sevgiler...

Adsız dedi ki...

Bu çok akıllıca, teşekkürler canım paylaşım için..

Butikpartim dedi ki...

Duruşu da güzel,fikir de..Teşekkürler..

*kelebekana*-* dedi ki...

pratik ve harika ..ben boncuklu yapıcam ..